بیماری شقاق یکی از آزاردهنده ترین بیماری هایی است که یک فرد میتواند در طول زندگی خود آن را تجربه کند. زیرا که با درد بسیار شدید سوزش و گاهاً خونریزی همراه است. این بیماری زخم عمیقی است که در یکی از حساس ترین بخش های بدن یعنی ناحیه مقعد ایجاد میشود. خوشبختانه شقاق درمان قطعی داشته و میتوان برای همیشه آن را درمان کرد. با ما همراه باشید تا در این مسیر شما را با این بیماری و راه های درمان و پیشگیری از آن آشنا کنیم:
شقاق مقعد چیست؟
بیماری شقاق یا فیشر به هر زخم یا ترک عمیق گفته می شود. اگر این زخم یا بریدگی عمیق در عضله مقعد ایجاد شود، شقاق مقعد نام میگیرد.
وقتی عضله مقعد یا همان اسفنکتر تحت اسپاسم و فشار و یا کشش های شدید قرار بگیرد، این فشار باعث می شود، زخم عمیق و دردناکی در عضله ایجاد شود که به سادگی درمان نمی شود. انواع شقاق بسته به میزان پیشرفت بیماری به دو نوع زیر تقسیم می شود.
شقاق حاد : وقتی شقاق برای اولین بار ایجاد میشود، علائم شدیدتری دارد، ولی عمق زخم کمتر است. درمان بیماری در این حالت سریع تر و ساده تر انجام میشود. معمولاً وقتی از شروع بیماری کمتر از سه هفته بگذرد، از نوع حاد خواهد بود.
شقاق مزمن: وقتی بیشتر از سه هفته از شروع بیماری بگذرد و برای درمان اقدام قطعی انجام نشود. به تدریج عمق زخم بیشتر شده و علائم هم شدت می یابد، در این حالت درمان بیماری پیچیده تر از قبل خواهد شد.
علائم شقاق
اگر بیماران به موقع برای درمان این عارضه مراجعه کنند،علائم خفیف تر است. ولی با گذشت زمان چون زخم بزرگتر شده پس علائم بیماری هم شدیدتر می شوند. ممکن است بیمار همه این علائم را همزمان نداشته باشند.از رایج ترین علائم شقاق می توانیم به این موارد اشاره کنیم :
درد شدید مقعد که با دفع مدفوع به هنگام شب شدت می یابد.
خونریزی مقعدی، مشاهده خون در مدفوع یا خونی شدن دستمال توالت. رنگ خون در این موارد روشن است.
سوزش مقعد
خارش مقعد
مشاهده زخمی طولی در روی دریچه
قرمزی و التهاب مقعد
علت شقاق
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، علت این بیماری فشار و اسپاسم شدید داخل عضله است، که می تواند بر اثر عوامل متعددی ایجاد شود. عوامل بسیاری هستند که در طول زندگی میتواند بر سلامت این بخش از بدن اثر بگذارند، از مهمترین این عوامل می توانیم به این موارد اشاره کنیم:
بارداری
زایمان
رابطه جنسی مقعدی
یبوست و اسهال مزمن
جابجایی اشیای سنگین
نشستن طولانی مدت
کم تحرکی (مدت طولانی نشستن)
اعتیاد به مواد مخدر تغذیه ناسالم
عوارض
این بیماری به شدت دردناک است، بی توجهی به درمان این بیماری می تواند عوارض دیگری را نیز در پی داشته باشد. به طور مثال بیمارانی که مدام در معرض خونریزی قرار می گیرند دچار کم خونی می شوند. التهاب و عفونت شدید مقعد از دیگر مشکلاتی است که بیماران مبتلا به فیشر آن را تجربه می کنند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
به محض شروع هر یک از علائم شقاق بهتر است، برای تشخیص دقیق با پزشک مشورت کنید. هر چقدر اقدامات درمانی سریع تر شروع شوند، نتایج حاصل از درمان هم زودتر مشخص می شوند. جهت تشخیص این بیماری میتوانید از پزشک عمومی کمک بگیرید، اما برای درمان بهترین پزشک متخصص جراح عمومی است.
ادامه مطلب