هموروئید وریدهای بزرگ و متورم (که واریس نیز نامیده می شود) در اطراف قسمت بیرونی مقعد یا در قسمت پایین رکتوم هستند. رکتوم آخرین قسمت روده است و به مقعد منتهی می شود. همه افراد در این ناحیه دارای بافت هموروئیدی هستند که از عروق خونی، بافت همبند و مقداری ماهیچه تشکیل شده است. این «بالشتکها» همیشه بزرگ یا متسع نمیشوند، اما با افزایش سن، این پدیده شایعتر میشود.
بواسیر می تواند به روش های مختلفی ایجاد شود، که معمولاً با زور زدن برای اجابت مزاج در ارتباط است. بلند کردن اجسام سنگین، همراه با سایر فعالیت هایی که ممکن است باعث زور زدن شود، می تواند منجر به هموروئید شود. افزایش فشار در دوران بارداری و اضافه وزن از دیگر عوامل موثر هستند.
انواع هموروئید: داخلی و خارجی
هموروئید یا داخلی , یا خارجی است.
بواسیر داخلی : این هموروئیدها در داخل راست روده (بخشی از روده بزرگ که به مقعد منتهی می شود) ایجاد می شوند و معمولاً با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند. هموروئید داخلی معمولاً درد ندارد، اما اغلب خونریزی می کند. در برخی موارد، بواسیر داخلی ممکن است از طریق مقعد بیرون بزند و دیده شود، این پدیده به پرولاپس معروف است. هنگامی که این اتفاق می افتد، آنها معمولاً خود به خود به داخل راست روده بر می گردند.
هموروئید خارجی : این هموروئیدها در زیر پوست اطراف قسمت خارجی مقعد ایجاد می شوند. اینها ناراحتکنندهترین هموروئیدها هستند و میتوانند خارش یا درد و یا برآمدگی داشته باشند. هنگامی که یک لخته خون در یک هموروئید خارجی تشکیل می شود، به آن هموروئید ترومبوزه می گویند که می تواند منجر به درد شدید و مداوم شود. گاهی اوقات لخته ها خود به خود حل می شوند، اما اگر حل نشد، پزشک می تواند لخته را از بین ببرد.
علائم و نشانه های هموروئید
دیدن خون در کاسه توالت بعد از اجابت مزاج بدون شک نگران کننده است، اما یکی از علائم اصلی هموروئید است. علائم دیگر عبارتند از:
خون قرمز روشن روی دستمال توالت یا مدفوع بعد از اجابت مزاج
خارش در ناحیه مقعد
درد در ناحیه مقعد به خصوص هنگام نشستن
درد در هنگام اجابت مزاج
یک یا چند توده سخت و دردناک در اطراف مقعد
اگر هر یک از این علائم هموروئید را تجربه کردید، از فشار دادن بیش از حد، مالش یا تمیز کردن اطراف مقعد خودداری کنید، که میتواند تحریک و خارش را بدتر کند و حتی میتواند منجر به خونریزی شود. علاوه بر این، به جای پاک کردن، سعی کنید آن ناحیه را خشک کنید.
علل و عوامل خطر هموروئید
تصور میشود شرایط و عادتهای متعددی باعث ایجاد هموروئید میشوند:
یبوست مزمن یا اسهال
زور زدن بیش از حد در هنگام اجابت مزاج
نشستن طولانی مدت روی توالت
زور زدن، یبوست و نشستن طولانیمدت همگی میتوانند بر جریان خون در آن ناحیه تأثیر بگذارند.
عواملی که خطر ابتلا به هموروئید را افزایش می دهد:
کمبود فیبر در رژیم غذایی.
چاقی، اضافه وزن می تواند بر بافت هموروئیدی فشار وارد کند.
افزایش سن، با افزایش سن، بافت همبند در راست روده و مقعد ضعیفتر میشود و به طور بالقوه منجر به هموروئیدهای برآمده میشود.
بارداری: با رشد جنین و فشار آوردن به شکم، وریدهای راست روده و مقعد ممکن است بزرگ شوند. این مشکل معمولا پس از زایمان برطرف می شود.
ادامه مطلب