آنژیوکراتوم چیست؟
آنژیوکراتوم برجستگی های سفتی هستند که روی پوست ایجاد می شوند. این عارضه زمانی رخ می دهد که مویرگ ها در نزدیکی سطح پوست گشاد می شوند و در نتیجه این امر برجستگی های قرمز، آبی، بنفش یا سیاه در زیر پوست ایجاد می شود. آنژیوکراتوم ها نوعی تومور غیرسرطانی (خوش خیم) هستند. آنژیوکراتوم ها می توانند در هر نقطه از بدن ظاهر شوند و در اغلب موارد به صورت دسته ای روی پوست اطراف آلت تناسلی، کیسه بیضه، فرج و لبینه های بزرگ ایجاد می شوند.
آنژیوکراتوم vanaklaser
انواع آنژیوکراتوم
آنژیوکراتوم لایه میانی پوست (درم) و لایه بالایی (اپیدرم) را تحت تاثیر قرار می دهد. انواع مختلفی از آنژیوکراتوم وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
آنژیوکراتوم تکی
آنژیوکراتوم های منفرد یا تکی از نظر بالینی به صورت سفت دانه (پاپول) یا گرهک (ندول) به رنگ قرمز-آبی تا سیاه با قطر 2 تا 10 میلیمتر ظاهر می شوند. با این حال، بیشتر ضایعات به صورت سفت دانه های روشن، نرم و غیر کراتوتیک شروع می شوند که به مرور زمان بزرگ تر می شوند و به پاپول های سفت، آبی مایل به بنفش تا سیاه و کراتوز تبدیل می شوند. آنها اغلب روی بازوها و پاها یافت می شوند و مضر نیستند.
آنژیوکراتوم فوردایس
آنژیوکراتوم فوردایس در اغلب موارد روی پوست کیسه بیضه یا آلت تناسلی مردان ظاهر می شود. آنها بیشتر به صورت دسته های بزرگ روی کیسه بیضه یافت می شوند. این نوع از آنژیوکراتوم می تواند در فرج زنان نیز ایجاد شود. بیشتر افراد بالای 50 سال به این نوع از آنژیوکراتوم مبتلا می شوند. آنژیوکراتوم فوردایس خطرناک نیست، اما در صورت خراشیدن مستعد خونریزی می باشد.
آنژیوکراتوم میبلی
آنژیوکراتوم میبلی بیشتر در نوجوانان مونث ایجاد می شود. این نوع از آنژیوکراتوم معمولا بین انگشتان دست و پا ظاهر می شوند. همچنین ممکن است روی آرنج، سینه یا زانو ایجاد شوند. آنژیوکراتوم میبلی به راحتی خونریزی می کند اما این نوع نیز مضر نبوده و به مرور زمان در فرآیندی به نام هیپرکراتوز برجستگی های ناشی از آن ضخیم و سخت می شوند.
آنژیوکراتوم سیرکومسکریپتوم
آنژیوکراتوم سیرکومسکریپتوم یک نوع بسیار نادر از آنژیوکراتوم است که به صورت خوشه ای معمولا روی پاها یا بالاتنه ظاهر می شوند. برخی از افراد با این نوع از آنژیوکراتوم متولد می شوند. در بدو تولد این ضایعات مسطح و بی رنگ هستند اما به مرور زمان از نظر ظاهری تغییر شکل می دهند، تیره تر می شوند یا شکل های متفاوتی به خود می گیرند. همچنین این برجستگی ها ممکن است خونریزی کنند و در موارد نادر، ممکن است یک چهارم بدن را بپوشانند.
آنژیوکراتوم کورپوریس دیفیوزوم
این نوع از آنژیوکراتوم از علائم بیماری فابری است. آنژیوکراتوم کورپوریس دیفیوزوم می تواند با سایر اختلالات لیزوزومی رخ دهد که بر عملکرد سلول ها و توانایی بدن در تجزیه برخی مواد زائد تاثیر می گذارد. این نوع از آنژیوکراتوم نادر است و علائم قابل توجه دیگری مانند سوزش دست و پا یا مشکلات بینایی را به همراه دارد. ضایعات پوستی ناشی از آن معمولاً در اندام تناسلی، شکم و ناحیه بین باسن و زانو ظاهر می شوند. آنها ممکن است در دوران کودکی، نوجوانی یا بزرگسالی ایجاد شوند.
علائم آنژیوکراتوم
آنژیوکراتوم ها ظاهری شبیه به زگیل دارند. آنها می توانند در هر نقطه از بدن ظاهر شوند. برجستگی ها معمولاً با رنگ قرمز شروع می شوند و سپس به رنگ سیاه یا بنفش تغییر رنگ می دهند. آنها در رنگ پوست های تیره کمتر قابل توجه هستند. تعداد آنژیوکراتوم ها در هر فرد متفاوت است و ممکن است یک فرد تنها یک آنژیوکراتوم داشته باشد و فرد دیگری 100 عدد ضایعه داشته باشد. برخی از علائم رایج آنژیوکراتوم عبارتند از:
- شکل گنبد مانند.
- جنس سفت یا سخت.
- رنگ قرمز، آبی، بنفش یا سیاه.
- در سطح خشن، با بافت و ظاهری مانند سنگ ریزه.
- با خراشیدن به ویژه روی کیسه بیضه یا فرج دچار خونریزی می شوند.
- آنژیوکراتوم های تازه معمولا به رنگ قرمز هستند و لکه هایی که برای مدتی روی پوست بوده اند معمولا تیره تر هستند.
اگر بیماری فابری باعث بروز آنژیوکراتوم شده باشد ممکن است این وضعیت با علائمی مانند درد در دست و پا، وزوز یا صدای زنگ در گوش، کدورت قرنیه یا تیرگی در دید، کاهش غیر عادی ترشح عرق یا عدم توانایی در تعریق مناسب، درد معده و روده و احساس میل به اجابت مزاج بعد از غذا را همراه باشد.
تفاوت آنژیوکراتوم با زگیل تناسلی
زگیل تناسلی یک عفونت مقاربتی رایج است که بسیار مسری بوده و معمولا از طریق رابطه جنسی منتقل می شود. در حالی که آنژیوکراتوم یک ضایعه پوستی است که از طریق لمس پوست از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. اما آنژیوکراتوم تناسلی ظاهری شبیه به زگیل تناسلی دارد به همین دلیل در اغلب موارد برای تشخیص درست همیشه از بافت آنها نمونه برداری می کند.