سندرم روده تحریکپذیر
سندرم روده تحریک پذیر یک بیماری مزمن است که روده بزرگ را تحت تاثیر قرار می دهد. سندروم روده تحریک پذیر باعث درد شکمی، گاز، نفخ، اسهال یا یبوست می شود. علت این اختلال عملکردی ناشناخته است و تشخیص آن فقط بر اساس علائم فرد انجام می شود. سه نوع سندروم روده تحریک پذیر وجود دارد که هر کدام با یبوست، اسهال یا دوره های مکرر هر دو همراه است.
سندروم روده تحریک پذیر می تواند بر کیفیت زندگی فرد تاثیر بگذارد، اما نه خطر سایر بیماری های دستگاه گوارش را افزایش می دهد و نه باعث آسیب دائمی به دستگاه گوارش می شود. درمان این بیماری معمولا با رعایت رژیم غذایی خاص و مصرف برخی داروها انجام می شود.
دیورتیکولوز
بیماری دیورتیکولوز زمانی رخ می دهد که کیسه های کوچک در دیواره روده بزرگ ایجاد می شود. زمانی که این کیسه ها عفونی می شوند، به آنها دیورتیکولیت گفته می شود. در اغلب موارد این بیماری بدون علامت است، اما در برخی موارد می تواند با علائم زیر همراه باشد:
- درد در سمت چپ پایین شکم
- یبوست یا اسهال
- تب
- لرز
- حالت تهوع و استفراغ
درمان این بیماری معمولا با تغییر در رژیم غذایی (خوردن فیبر بیشتر) و مصرف آنتی بیوتیک انجام می شود. اما اگر بیماری به این روشهای درمان پاسخ ندهد به جراحی نیاز است.
بیماری التهابی روده
بیماری التهابی روده اختلالی است که باعث التهاب و آسیب به دستگاه گوارش می شود. دو نوع بیماری التهابی روده وجود دارد که شامل بیماری کرون و کولیت اولسراتیو است. علائم هر دو نوع بیماری التهابی روده تقریبا مشابه است و شامل درد شکم، گرفتگی عضلات، خستگی، اسهال، تب، مخاط یا خون در مدفوع و نیاز فوری به دستشویی رفتن مکرر است. اگر بیماری التهابی روده درمان نشود می تواند منجر به عوارض جدی مانند افزایش خطر سرطان روده شود.
کولیت
کولیت التهاب روده بزرگ است و انواع مختلفی دارد که شناخته شده ترین آنها کولیت اولسراتیو است. کولیت می تواند باعث اسهال، خونریزی مقعدی، گرفتگی شکم و نیاز مکرر و فوری به اجابت مزاج شود.
هموروئید
هموروئید یا بواسیر به سیاهرگهای متورم مقعد یا راست روده گفته می شود. این بیماری معمولا زمانی ایجاد می شود که فشار زیادی روی این سیاهرگها وجود دارد، برای مثال زور زدن در دستشویی یا بلند کردن بیش از حد اجسام سنگین. بواسیر اگر در اطراف مقعد ایجاد شود به آن هموروئید خارجی گفته می شود و در صورتی که در داخل راست روده ظاهر شود هموروئید داخلی نام دارد.
بواسیر می تواند منجر به خونریزی مقعد، درد به ویژه در حین اجابت مزاج، ایجاد توده سفت در اطراف مقعد یا داخل راست روده و خارش مقعد شود. بهترین روش درمان بواسیر لیزر درمانی است که در سریع ترین زمان ممکن با کمترین عوارض انجام می شود.
آبسه و فیستول مقعدی
آبسه مقعدی حفره ای از چرک است که در پوست اطراف مقعد ایجاد می شود. آبسه زمانی ایجاد می شود که باکتری ها از طریق یک شکاف یا زخم وارد بافت می شوند و منجر به ایجاد عفونت در آن ناحیه می شوند. برخی از علائم آبسه پری آنال عبارتند از:
- برآمدگی قابل لمس روی سطح پوست
- قرمزی و تورم
- خارش یا سوزش
- درد هنگام اجابت مزاج
در صورتی که آبسه درمان نشود ممکن است منجر به ایجاد فیستول مقعدی شود. فیستول یک تونل غیر طبیعی است که بین بافت ها ایجاد می شود و در اغلب موارد برای درمان به جراحی نیاز دارد.
شقاق مقعدی
شقاق مقعدی منجر به پارگی بافت هایی می شود که مقعد را می پوشانند و به آنها غشای مخاطی گفته می شود. رایج ترین عامل ایجاد شقاق یبوست و فشار وارد کردن در حین اجابت مزاج است. علائم شقاق مقعدی عبارتند از:
- درد در حین یا بعد از اجابت مزاج
- بریدگی یا پارگی قابل مشاهده در ناحیه مقعد
- خونریزی در حین یا پس از اجابت مزاج
شقاق حاد با تغییر در سبک زندگی و مصرف یک رژیم غذایی غنی از فیبر درمان می شود، اما برای درمان شقاق مزمن معمولا به عمل جراحی نیاز است.
سرطان روده بزرگ
پولیپ روده بزرگ تجمع غیر طبیعی از سلول است که منجر به ایجاد توده در روده بزرگ می شوند. در حالی که بیشتر پولیپ های روده بزرگ بی ضرر هستند، برخی از آنها می توانند در عرض 10 تا 20 سال به سرطان روده بزرگ تبدیل شوند. در اغلب موارد پولیپ های روده بزرگ بدون علامت هستند و زمانی که به اندازه قابل توجهی رشد می کنند یا خطرناک می شوند علامت ایجاد می کنند. تشخیص سرطان روده بزرگ از روی علائم دشوار است زیرا علائم آن بسیار شبیه به سایر مشکلات گوارشی است. برخی از این علائم عبارتند از:
- تغییر در عادات روده
- باریک شدن مدفوع
- اسهال یا یبوست
- تنسموس
- خونریزی مقعدی یا مدفوع خونی
- گرفتگی و درد شکم
- ضعف و خستگی
- کاهش وزن بی دلیل
یبوست
یبوست از رایج ترین مشکلات گوارشی است که دفع مدفوع را سخت و گاهی غیرممکن می کند. یبوست میتواند منجر به کاهش تعداد دفعات اجابت مزاج شود و در اغلب موارد فرد برای دفع مدفوع مجبور به فشار وارد کردن و زور زدن است. برای درمان یبوست باید نوشیدن آب و مصرف غذاهای حاوی فیبر را افزایش دهید. اگر با استفاده از این روشها یبوست برطرف نشد می توانید از ملین های بدون نسخه استفاده کنید.
عدم تحمل غذایی
دو نوع رایج از بیماری های عدم تحمل که می توانند منجر به بروز مشکلات گوارشی شوند عبارتند از عدم تحمل به لاکتوز و عدم تحمل گلوتن (سلیاک).
بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی است که با خوردن گلوتن، پروتئینی که در گندم و غلات یافت می شود، مشکلاتی در دستگاه گوارش ایجاد می کند. این بیماری می تواند علائمی مانند درد معده، گاز معده و نفخ ایجاد کند. سیستم ایمنی بدن زمانی که گلوتن در روده کوچک باشد به گلوتن حمله می کند. این حمله گاهی به قدری شدید است که به روده آسیب می رساند و مانع از عملکرد درست آن می شود.
عدم تحمل لاکتوز زمانی رخ می دهد که روده کوچک نمی تواند لاکتوز را که یکی از مواد تشکیل دهنده شیر و محصولات لبنی است جذب کند. عدم تحمل لاکتوز می تواند علائمی مانند اسهال، نفخ و گاز ایجاد کند. برای برطرف کردن علائم این بیماری باید از مصرف غذاها و نوشیدنیهای حاوی لاکتوز اجتناب کرد.
منبع: https://vanaklaser.ir/%d9%85%d8%b4%da%a9%d9%84%d8%a7%d8%aa-%da%af%d9%88%d8%a7%d8%b1%d8%b4%db%8c